30 november 2006

Kleinzoon leert opa over verkopen

Die dag is de kleinzoon van opa op bezoek. Na lekker te hebben gekletst over school en zijn nieuwste speelgoed, vraagt de kleinzoon of hij even de telefoon van opa mag gebruiken. "Natuurlijk", zegt opa. De kleinzoon haalt een papiertje uit zijn broekzak en draait een nummer. Geamuseerd luistert de opa toe.

"Hallo mevrouw...", hoort de opa zijn kleinzoon door de telefoon zeggen,"...ik wil graag uw gras maaien om wat geld te verdienen."

"Maar als ik nou het goedkoper doe, dan de jongen die op dit moment uw gras maait?"

"En als ik het eens doe voor de helft van het geld?"

"En ook nog eens gratis uw auto erbij was?

"Nou ja jammer, in ieder geval bedankt voor uw tijd."

Als de kleinzoon de telefoon teruggeeft aan de opa, legt de opa zijn hand op de schouder van de jongen en zegt "Sorry jongen, ik kan je wel wat geld toestoppen hoor. " Dat is niet nodig", zegt de kleinzoon, "ik ben degene die bij die mevrouw nu het gras maait en ik wilde alleen even zeker weten of ze tevreden zijn over mijn werk."

29 november 2006

Ben je je huidige baan zat?



Hier nog twee andere vervelende banen: fotomachine en flappentapper.

28 november 2006

Knap staaltje 1 op 1 marketing

Innovaties via internet maken nieuwe manieren van adverteren mogelijk. Hier is een voorbeeld van een advertentiecampagne van het Amerikaanse automerk Saturn. Klanten ontvingen een gepersonaliseerde uitnodiging via e-mail. Voor 22 verschillende winkels werd een video gemaakt: een combinatie van Google earth, een introductie van de manager van de dichtsbijzijnde winkel en een traditionele commercial. Via Geo targeting werd bepaald welke winkel voor de potentiele klant het dichtste in de buurt was. Wat mij betreft een staaltje 1 op 1 marketing van de bovenste plank. De campagne is ontwikkeld door Goodby, Silverstein & Partners.


Via Adverbox

27 november 2006

Verkoopstevig

Ik ben niet zo'n fan van Amerikaanse verkoopmethoden en heb een broertje dood aan de schreeuwerige toon van de 7-regels-voor-een-gelukkig-leven aanbevelingen, die als cement worden gebruikt in menig Amerikaans verkoopboek. Toch lees ik vaak en veel Amerikaanse boeken en websites. Om Freek de Jong de parafraseren: het is net als roken, ik weet dat het slecht voor me is, toch kan ik het niet laten. Er zitten af en toe echt juweeltjes van tips tussen de streetwise-ready-to-use tips. Helaas moet je wel hiervoor wel veel pap eten om af en een krent op je lepel te krijgen.

Zo ben ik al jaar en dag lid van de nieuwsbrief van justsell. Elke dag een spreuk, een tip, maar ook veel reclame. Deze week vond ik in mijn inbox een aankondiding van een nieuwe website die ze in de lucht hebben gebracht: salestough. Als welkomscadeautje kan je een gratis whitepaper van 33 pagina's downloaden over de 8 leesregels voor de verkoper. Zonder oordeel hier het lijstje (mijn vertaling):

1. Laat niks je geld-uren in de weg staan - de uren dat je met klanten en prospects kan praten
2. Begin de dag vroeg en werk door tot laat
3. Volg een dagschema van eerst klantcontact, dan pas papierwerk
4. Verras je prospects met een sterke opening, die iets te betekenen heeft
5. Zorg dat je iedereen kent door goed te netwerken
6. Zorg dat je de deal kan binnenhalen door een goede voorbereiding
7. Praat niet over persoonlijke problemen gedurende de dag en zeker niet met klanten of prospects
8. Neem elke week of maand de tijd om jezelf te evalueren

Kijk zelf maar of je een krent tussen alle pap ziet zitten. Het complete whitepaper is de downloaden op de website van
salestough.

26 november 2006

Als ik een tip mag geven: gebruik zonnebrand

Het allerbeste advies wat je iemand kan meegeven is: gebruik zonnebrand. Een mooie clip van Baz Luhrmann, lekker voor op een kalme zondag.

25 november 2006

Klanten kiezen voor MVO bedrijven

"Millenials" zijn mensen die zijn geboren tussen 1979 en 2001 en ze zijn een belangrijke doelgroep voor bedrijven, zowel als (toekomstige) consument als werknemer. De resultaten van het eerste grote onderzoek onder Millenials is verschenen en de resultaten liegen er niet om:

Bijna 7 op de 10 (69%) kijkt naar de mate van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) van bedrijven, voordat ze bepalen waar ze producten of diensten afnemen.

En bijna 78% van de Millenials gelooft dat bedrijven een verantwoordelijkheid hebben op maatschappelijk gebied en 83% vertrouwt een bedrijf meer, als ze sociaal verantwoordelijk optreden. 89% zou wisselen van merk (bij gelijkblijvende prijs en kwaliteit) als ze het andere merk associëren met MVO.

Ook op het gebied van werknemerschap blijkt dat 79% van de Millenials graag wil werken voor een bedrijf, met een sterk MVO-beleid. 56% weigert voor een bedrijf te werken, dat onverantwoordelijk met zijn omgeving omgaat.

Dit Amerikaanse onderzoek toont maar weer aan dat maatschappelijk verantwoord ondernemen in de nabije toekomst een sterk onderscheidend vermogen gaat worden voor bedrijven. Mijn advies is simpel: be good and tell about it.

24 november 2006

Internet helpdesk



Ooit wel eens gebeld met een helpdesk? Hier een kijkje achter de schermen...

23 november 2006

De wereld draait ook 's nachts door

Zelfs languit voor de televisie kan je als commercieel professional een hoop leren over het vak. Gewoon een kwestie van de juiste programma's kiezen. Het praatprogramma De wereld draait door is mijn favoriet, vooral door de presentatie van de door mij geliefde Matthijs van Nieuwkerk. Zijn manier van communiceren is voor mij in veel gevallen een bron van leermomenten. Zowel non-verbaal als verbaal vind ik hem sterk. Ik ken weinig mensen die zo aandachtig kunnen luisteren.

Lees mijn nieuwe column De wereld draait ook 's nachts door. Vandaag verschenen op verkopersonline. Meteen downloaden? Hier is de PDF.

22 november 2006

Camouflage adverteren

Sommige advertenties maken gebruik van hun omgeving om de advertentie sterker te maken. Hierbij nog een aantal leuke voorbeelden: Peugeot, Lantaarnpaal 1, Lantaarnpaal 2, Camera op de bus.

21 november 2006

Het verschil tussen hemel en hel

Het volgende grapje heb ik een tijdje geleden gehoord via een audio CD van Guido Thys en sindsdien met veel plezier doorverteld: Er komt een man in het hiernamaals. Omdat hij een toegangsbewijs voor de hemel heeft verkregen, staat hij opgetogen in de rij voor de hemelpoort te wachten. Het wil niet echt opschieten, dus om wat tijd te doden neemt hij alvast een kijkje in de hemel, vanachter een glazen scherm. Een prachtige omgeving, groene weiden, harpmuziek, mooi weer en de mensen lopen er tevreden rond. Het ziet er allemaal erg vredig uit, maar ook misschien een tikkeltje saai. Maar goed, het is niet anders.

Op de achtergrond hoort hij echter een hoop lawaai en hij ziet vlak naast de hemelpoort een andere ingang, waarboven met neonletters "HEL" staat geschreven. Hij vraagt een man voor hem in de rij om even zijn plekje bezet te houden en hij neemt een kijkje. Naast de ingang van de hel is ook een glazen scherm en de man ziet in de hel dat er groot feest aan de gang is. Mensen gaan uit hun dak, heerlijke muziek, drank en eten in overvloed en alle mensen zijn uitzinnig.


De portier voor de deur van de hel spreekt de man aan. “Mooi heh? Wat zou je ervan vinden om hier de eeuwigheid door te brengen? Altijd feest, altijd uit je dak. Het enige wat je hoeft te doen, is je toegangsbewijs voor de hemel in te leveren en je kunt naar binnen.” De man kijkt naar de lange rij voor de hemelpoort, de vredige maar tamme sfeer in de hemel en het dampende feest in de hel en twijfelt. “Ach, wat kan me gebeuren” en geeft zijn bewijs aan de portier en stapt de hel binnen.


Op dat moment wordt hij meteen gegrepen en in een grote pan met kokende pek gegooid. Het feest is verdwenen, de mensen zijn weg en ziet alleen ellende om zich heen. “Wat is gebeurd”, schreeuwt de man uit. “Waar is het mooie feest gebleven?” De portier aan de poort antwoordt droogjes: “Voor u naar binnen kwam, was u een prospect, nu bent u klant geworden.”

20 november 2006

Een Volvo of Ferrari



Het is nooit chique om je concurrentie af te branden of belachelijk te maken. De concurrent heeft namelijk soms voordelen, waar je zelf niet aan kan tippen.

19 november 2006

Geintjes van collega's

Ben je net terug van vakantie, hebben je collega's even een geintje uitgehaald met je werkplek. Altijd leuk natuurlijk, behalve voor het slachtoffer. Hier nog een paar inpak en opvulgrappen: 1, 2, 3, 4, 5, 6.

17 november 2006

Het kleine rode boekje

99.5 echte antwoorden op verkoopvraagstukken, die slim zijn, verkoop opleveren en geld verdienen. Deze woorden stralen op de voorkant van het nieuwe kleine rode boekje van Jeffrey Gitomer: Little Red Book of Sales Answers. Het is mooi verzorgd en prettig te hanteren boekje wat je in een dikke twee uur uit hebt. In negenennegentig en een half hoofdstukje, onderverdeeld in 6.5 delen, geeft Jeffrey recht voor zijn raap antwoorden op alledaagse vraagstukken waar de verkoper mee zit.

Het eerste deel gaat over persoonlijke groei: hoe kan ik het beste uit mezelf halen, hoe ga ik om met teleurstellingen enzovoort. Dit is ook het minst interessante deel. Typisch Amerikaanse tips over positief denken, doelen stellen, allemaal Anthony Robbins stijl.

Deel twee gaat over het maken van afspraken. Cold calling, informatie verzamelen, de beslisser te spreken zien te krijgen. Deel drie, vier en vijf gaan over het verkoopproces, techniekjes, relatie opbouwen, netwerken. Het laatste anderhalve deel over het opbouwen van jezelf als merk. Al deze delen zijn de moeite waard, met veel praktische tips en eye-openers. Toch zitten er ook een aantal stompzinnige en onzinnige conclusies tussen. Testimonials op video zijn de meest krachtige manier om een klant te overtuigen? Verder moet je de Amerikaanse ego-saus er even afvegen, maar dat geldt voor vrijwel alle boeken uit de VS.

Het hele boekje leest met enorme vaart en het plezier spat ervan af. Voor de ervaren verkopers staat er weinig nieuws in, maar ook voor hen is het twee uur goed besteed met veel herkenning en leuke anekdotes. Voor de beginnende verkoper zou ik aanraden elke dag een hoofdstukje te lezen (en de tips ook uit te voeren), zodat je 99 en een halve dag verder een betere verkoper bent geworden. Een aanrader wat mij betreft.

U wilde toch biologisch



Je kan in ieder geval niet zeggen dat de sla niet vers is.

16 november 2006

Non-verbale hoogstandjes

Misschien heb je het filmpje al eens gezien, waarbij een stand-up comedian het liedje "Torn" non-verbaal ondersteunt. Dit filmpje is de complete versie van het liedje, waarbij ook nog eens de zangereres haar opwachting maakt.

15 november 2006

Verkopers en juristen

Ik ben al een tijd bezig met het schrijven van een stuk over de moeilijkste klanten die verkopers hebben: hun interne klanten. Als de deal is gesloten, begint vaak het gelazer in de eigen organisatie. Ze beloven altijd een snellere levertijd dan mogelijk, geven meer korting dan mogelijk enzovoort.Tenminste, dit is de teneur die je vaak hoort in bedrijven, als men spreekt over de verkopers van het eigen bedrijf.

Dat verkopers nu eenmaal niet echt geliefd zijn in de eigen organisatie is een feit: it comes with the job. Er zijn immers ook de belangen van je klant te behartigen.Toch is er een categorie collega's waarmee het bijna altijd spaak loopt: de juristen. Verkopers denken aan welke mogelijkheden ze kunnen benutten en welke kansen ze in de markt kunnen grijpen. Juristen proberen juist risico's af te dekken en stellen vervelende procedures op, die klanten moeten volgen als ze wat willen bestellen. Terwijl klant zich juist irriteren als leveranciers hun eigen procedures willen opleggen.

Toch kunnen dingen goed mis gaan, als juristen de wereld willen overnemen. Een aantal jaren geleden hoorde ik een key account manager klagen over het feit dat een bedrijfsjurist zijn belangrijkste klant had weggejaagd. Hij werkte voor een groot detacheringbureau, wat technische specialisten detacheerde bij diverse grote partijen in de markt. Bij zijn grootste klant, een groot chemisch bedrijf, waren meer dan 20 specialisten ondergebracht. De helft hiervan waren freelancers, die op projectbasis werkte voor het detacheringbureau. De klant was zeer tevreden, de marges waren uitstekend (meer dan een miljoen Euro bruto) en de klant verwachte in de komende jaren nog flink te groeien. Hier kan niks misgaan zou je zeggen.

Totdat er een nieuwe bedrijfsjurist wordt aangenomen: een goede kennis van de directeur (samen rechten gestudeerd). Ambitieus dat de bedrijfsjurist is, maakt hij een risicoanalyse van alle belangrijke klanten, Zijn oog valt op de groep freelancers, die werken voor de klant van de key account manager. Zijn analyse is dat freelancers een te groot risico vormen voor het bedrijf. Want als een freelancer een fout maakt in zijn belasting- of premieaangifte, kan een mogelijke boete uiteindelijk bij het bedrijf terecht komen wegens de wet ketenaansprakelijkheid. Een mogelijk boete kan oplopen tot 100.000 Euro. In alle jaren is dit echter nog nooit voorgekomen. En ach, op een marge van een miljoen Euro kan je wel een deukje oplopen.

Toch is het advies van de bedrijfsjurist om geen gebruik meer te maken van freelancers. En hij weet ook nog de hiervan directeur te overtuigen. Gevolg? Freelancers worden teruggetrokken bij het project en de klant is zo pissig over dat hij binnen 6 maanden alle contracten opzegt. Weg vette marge en key account manager gefrustreerd. Die zegt ook 6 maanden later baan op. Nemen juristen de wereld over?

14 november 2006

Hoeveel korting is dat eigenlijk



Ik zie vorige week in Rotterdam het bovenstaande bord op straat staan. In eerste instantie dacht ik nog "wat een leuke actie van de staatsloterij". Tot je gaat rekenen: 1 straatje = 10 loten, 10 loten x 5 = 50 x 1/5de lot. Oftewel: 1/5de lot gratis bij aanschaf van 50 1/5de loten. Dat is 2%. Mmm, gratis ruitenkrabber bij aanschaf van een nieuwe auto. Typisch gevalletje van "sell the sizzle, not the steak?"

13 november 2006

De toekomst van adverteren


Prachtige nieuwe innovatie: adverteren met behulp van echte hologrammen. Over een aantal jaren zullen de beursgebouwen er wel gevuld mee zijn.

Je kan het filmpje ook downloaden in hi-res.

12 november 2006

Verkopers houden van gadgets


Een groot gedeelte van de commercieel specialisten (verkopers) die ik ken, is gek van gadgets. Ik ben er ook niet vies van om de nieuwste telefoon, navigatie, PDA ook andere gimmick met een stekker uit te proberen. Als je cool wilde zijn in 1984, dan had je een Seiko UC2100: een polshorloge met computer, met echt qwerty toestenbord. Zullen wij over 20 jaar ook even hard lachen om onze huidige Nokia's, TomTom's en blackberry's?

Meer foto's kan je hier vinden.

11 november 2006

15% van de verloren opdrachten terugwinnen

Iedere verkoper maakt het wel mee. U heeft een goed verkoopgesprek met de klant gevoerd, alle wensen en eisen in kaart gebracht en een scherpe offerte gemaakt. Na enkele dagen neemt u contact op met de klant. Deze heeft u voorstel bekeken en vond dat het er prima uitzag. Maar dan komt het hoge woord eruit: “Ik heb toch besloten om de order aan uw concurrent te gunnen.” Teleurgesteld luistert u maar half hoe de klant de redenen voor deze keuze toelicht en uiteraard mag u een volgende keer weer een offerte uitbrengen.

Hoe kan je in een aantal van deze gevallen toch de order terugwinnnen? Lees mijn nieuwe artikel Haal de verloren order weer terug! (PDF). Dit artikel is recent verschenen in Tips en Advies Verkoop.

10 november 2006

De veranderende rol van beslissers

Ik ben een echte informatiejunk. Er liggen nog stapels whitepapers, artikelen en boeken op mijn bureau, die allemaal smeken om gelezen te worden. Nu zijn de herfstmaanden de drukste tijden voor een commercieel trainer, dus moet ik creatief zijn om in deze periode aan mijn minimale hoeveelheid informatie toe te komen. Ik plan tegenwoordig altijd een extra halfuurtje tijd in voor of na een lunchafspraak, zodat ik een stuk kan schrijven of dat ene boek of artikel uit kan lezen.

Gisteren wat het de beurt aan een nieuw whitepaper (deftig woord voor leuk stukje) van Huthwaite
. Dit is het bedrijf van Neil Rackham, de schrijver van het boek SPIN-selling. Het stuk (The Changing Role of Decision-Makers) viel een klein beetje tegen, zeker gezien de andere leuke stukken die ze in het verleden hebben geschreven. Maar de kerngedachte van het stuk is wel de moeite waard. Kort gezegd komt het er op neer dat er twee grote veranderingen bij beslissers plaatsvinden:
1. De snelheid van informatie - vroeger moest een inkoper aan zijn informatie van de markt komen door vakbeurzen te bezoeken en vertegenwoordigers van diverse aanbieders uit te nodigen. Tegenwoordig is het even Googlen en je weet meteen wat je weten moeten.
2. De kwaliteitsrevolutie - Er zijn eigenlijk geen echt slechte producten meer, dus een concurrentievoordeel op het gebied van kwaliteit is in veel branches verdwenen.

Het gevolg van deze veranderingen is dat de beslissers bij klanten eigenlijk vrij weinig tijd meer hoeven te investeren om basale problemen op te lossen (informatie verzamelen en kwaliteit bewaken). Dus investeren ze veel meer tijd om te kijken naar de kansen en bedreigingen die in de toekomst te verwachten zijn. Deze veranderingen hebben een grote impact op de taakstelling van de verkoopprofessional. Hij of zij moet veel meer op zoek naar problemen en verbeterpunten die in de toekomst te verwachten zijn voor hun (
potentiële) klantenkring. Eigenlijk moet een klant het gevoel hebben, dat de verkoper aan het einde van het gesprek betaald moet worden voor een gratis zakelijke advies.

Voor alle andere informatiejunks: lees hier het complete whitepaper.

09 november 2006

Nieuwe verpakkingstechnieken


Ook de verpakkingsindustrie zit blijkbaar niet stil. Is dit een verpakkingswijze die moet gaan concurreren met de Beertender en de Perfect Draft?

08 november 2006

Cultuurverschillen

Verkopers met internationale ervaring weten er alles van. De cultuurverschillen met andere landen kunnen soms komische maar ook pijnlijke situaties opleveren. Het vraagt goede voorbereiding om je aan te kunnen passen aan de lokale gebruiken. Hoe overhandig je een visitekaartje in China? Mag je je bord leeg eten in Korea? Mag je politieke onderwerpen aansnijden in de VS tijdens een lunch met een klant?

Het mooiste voorbeeld wat ik ken van een diepgaand cultuurverschil hoorde ik enige jaren geleden van een verkoper uit Moskou, werkzaam in de staalindustrie. Hij ging op bezoek bij een klant van hem in het noorden van Siberië. De mensen houden er in dit deel van Rusland nogal vreemde gebruiken op na. Zo wassen de mensen zich nooit. Omdat het altijd onder nul is, zweet men ook niet, zo redeneren de Siberiërs. De klant van deze verkoper zag er dan ook erg vervuild uit, om maar niks te zeggen over de lucht. Maar de grootste verrassing was toen de klant zijn eigen vrouw aanbood als “metgezel” voor het weekend. Hoe kan je dit aanbod beleefd weigeren? (Voor de diehards die denken, leuk een andere vrouw voor het weekend, mind you dat deze vrouw zich ook al jaren niet had gewassen). De verkoper had met veel tact en gevoel dit aanbod beleefd kunnen afhouden.

De grootste problemen ontstonden toen de klant een aantal maanden later bij de verkoper op bezoek kwam. Hij had de man uit Siberië uitgenodigd om ook bij hem een weekend door te brengen. De verkoper had zijn eigen vrouw ingeseind dat na dit bezoek het huis waarschijnlijk flink moest worden gereinigd, maar dat moesten ze maar op de koop nemen. Het was immers een erg belangrijke klant. Waar de verkoper niet op had gerekend is dat de klant ook graag van het recht gebruik wilde maken om met de vrouw van de verkoper het weekend door te brengen. Hoe de verkoper dit heeft opgelost heb ik maar niet meer gevraagd.

07 november 2006

De autoverkoper

Deze commercial zet het typische beeld wat de consument van de autoverkoper heeft haarscherp neer. Gelukkig gaat het er tegenwoordig bij de gemiddelde autodealer al een stuk beter aan toe.

06 november 2006

De verkoper als productontwikkelaar

Ik heb recent een verslag gelezen van een presentatie van Richard Branson (sorry, Sir Richard Branson). Deze creatieve, non-conformistische ondernemer vertelde onder andere over de aanleiding voor hem om een luchtvaartmaatschappij te beginnen. Toen hij in 1984 op vakantie was op de Virgin Eilanden, was een vlucht van hem naar Puerto Rico geannuleerd. Geïrriteerd charterde hij zelf een vliegtuig voor $2.000,-. Vervolgens deelde hij dit bedrag door het aantal mensen dat ook gestrand was. Enige minuten later liep hij rond met een bordje met daarop de tekst: "Virgin Airlines - $39,- naar Puerto Rico." Het vliegtuig was in no-time volgeboekt en de geboorte van zijn luchtvaartmaatschappij was een feit.

Deze anekdote doet me denken aan al die verkopers die op creatieve manieren hun maatwerkoplossingen aan de man brengen. Soms moet je aan tafel bij de klant snel schakelen en goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden van de eigen organisatie en productenpakket. Als gevolg ‘ontwikkelt’ de verkoper ter plekke een nieuw product en dat meestal door het feit dat de behoefte van de klant een unieke aanpak vergt. Meestal is het een kleinigheidje (langere kabel, extra knopje, iets andere software) maar soms verkoop je gewoon iets compleet nieuws.

Deze rol van productontwikkelaar (of verbeteraar) van de commerciële professional wordt sterk onderschat. Mijns inziens worden veel innovaties aan tafel bij de klant geboren. Soms moet je als verkoper gewoon iets verkopen wat nog niet bestaat. Met een vette order in de hand afstappen op de eigen fabriek en daar de opdracht op tafel van het hoofd R&D neerleggen. De reactie is altijd hetzelfde: “Maar dat maken we helemaal niet!” Met een glimlach om de mond kun je dan altijd antwoorden: “Ik heb het al verkocht, dus we kunnen het beter snel gaan maken!” Liever achteraf vergeving vragen dan vooraf toestemming. Nee, ik was als verkoper niet populair bij mijn eigen productieafdeling, gelukkig des te meer bij mijn klanten.

05 november 2006

Eerlijkheid duurt het langst


Soms moet je eerlijk zijn in je advertenties...

03 november 2006

Hands-on adverteren


Hands-on adverteren op zijn best.

Hier nog een aantal creatieve voorbeelden: jurk, fitness, yoga

02 november 2006

Verzamelaar

Ik heb in mijn vak als salestrainer een grote verzameling materiaal verzameld. Sinds lange tijd bewaar ik alle leuke filmpjes, commercials, stukjes uit speelfilms, muziek en geluidsfragmenten die ik tegenkom op het internet en op een of andere manier kan gebruiken in mijn trainingen en workshops. Daarnaast koop en lees ik veel boeken, verzamel werkvormen, kopieer goede ideeën uit trainingen van anderen en praat met veel interessante mensen. Ik deel hierin vrijgevig met iedereen die ernaar vraagt.

Ik probeer daarnaast nieuwe inzichten toe te voegen, door veel te schrijven over het vakgebied van verkoop. Ik geloof in het onbaatzuchtig delen van al mijn verzamelde materiaal en eigen ideeën. Regelmatig staat mijn DVD-brander te pruttelen om een collectie filmpjes, werkvormen of foto’s op DVD te zetten voor een collega of klant. Ook geef ik graag boeken weg, waarvan ik weet dat ik de ontvanger er een groot plezier mee doe. Het gevolg is dat ik ook veel terugkrijg. Delen wordt vermenigvuldigen.

Dit is ook de tip die ik aan beginnende netwerkers en commerciële professionals geef: deel je kennis, je contacten en je materiaal. Door eerst veel weg te geven, zul je later het veelvoud ervan terugkrijgen. Dus mail gerust als je materiaal wilt lenen of kopiëren van mij. Mijn DVD-brander is geduldig.

01 november 2006

1000 bijzondere mensen bij elkaar

Sinds een aantal jaren wordt er een bijzondere bijeenkomst gehouden in Monterey, California. Bij deze TED bijeenkomsten komen duizend bijzondere, creatieve, opvallende en bekende mensen bij elkaar om 4 dagen lang hun kennis te delen. Het was voor de niet-genodigden altijd maar raden wat er achter de schermen gebeurde. Maar sinds kort kun je kosteloos een groot aantal presentaties downloaden van de website van TED.

Ik heb persoonlijk erg genoten van de presentaties van
Ze Frank, Al Gore en Ken Robinson, maar ik moet er nog een aantal kijken. Een groot voordeel is dat de presentaties allemaal slechts 20 minuten duren en dat je ze meteen op je IPOD kunt bekijken.

Hier kun je het overzicht vinden van alle presentaties en meteen beginnen met downloaden.