08 november 2006

Cultuurverschillen

Verkopers met internationale ervaring weten er alles van. De cultuurverschillen met andere landen kunnen soms komische maar ook pijnlijke situaties opleveren. Het vraagt goede voorbereiding om je aan te kunnen passen aan de lokale gebruiken. Hoe overhandig je een visitekaartje in China? Mag je je bord leeg eten in Korea? Mag je politieke onderwerpen aansnijden in de VS tijdens een lunch met een klant?

Het mooiste voorbeeld wat ik ken van een diepgaand cultuurverschil hoorde ik enige jaren geleden van een verkoper uit Moskou, werkzaam in de staalindustrie. Hij ging op bezoek bij een klant van hem in het noorden van Siberië. De mensen houden er in dit deel van Rusland nogal vreemde gebruiken op na. Zo wassen de mensen zich nooit. Omdat het altijd onder nul is, zweet men ook niet, zo redeneren de Siberiërs. De klant van deze verkoper zag er dan ook erg vervuild uit, om maar niks te zeggen over de lucht. Maar de grootste verrassing was toen de klant zijn eigen vrouw aanbood als “metgezel” voor het weekend. Hoe kan je dit aanbod beleefd weigeren? (Voor de diehards die denken, leuk een andere vrouw voor het weekend, mind you dat deze vrouw zich ook al jaren niet had gewassen). De verkoper had met veel tact en gevoel dit aanbod beleefd kunnen afhouden.

De grootste problemen ontstonden toen de klant een aantal maanden later bij de verkoper op bezoek kwam. Hij had de man uit Siberië uitgenodigd om ook bij hem een weekend door te brengen. De verkoper had zijn eigen vrouw ingeseind dat na dit bezoek het huis waarschijnlijk flink moest worden gereinigd, maar dat moesten ze maar op de koop nemen. Het was immers een erg belangrijke klant. Waar de verkoper niet op had gerekend is dat de klant ook graag van het recht gebruik wilde maken om met de vrouw van de verkoper het weekend door te brengen. Hoe de verkoper dit heeft opgelost heb ik maar niet meer gevraagd.

Geen opmerkingen: