19 april 2007

Let me entertain you: over de hangbrug

Een van de leuke manieren om je klanten te vermaken tijdens de stille momenten van een etentje of gezamenlijke reis zijn breinbrekers. Het onderstaande probleem hoorde ik voor het eerst van iemand die het raadsel opgedragen kreeg tijdens een sollicitatie bij McKinsey. Uiteraard is dit raadsel tegenwoordig in allerlei variaties te vinden op internet. Ik heb destijds er zelf een dagje over na moeten denken om de oplossing te vinden, die achteraf natuurlijk doodsimpel lijkt.

Ontsnapt
Vier gevangenen zijn ontsnapt en proberen als groep te ontkomen. Ze hebben al enige dagen door bossen en gebergten gelopen als ze in de verte de honden van hun belagers horen. De laatste hindernis die ze moeten oversteken is een hangbrug over een wilde rivier. Helaas is de hangbrug in is zeer slechte staat en ontbreken er diverse planken. Je kan met maximaal twee mensen tegelijk de brug over. Daarnaast is het ook nog donker en mistig en hebben ze slechts één zaklamp bij zich. En deze zaklamp is hard nodig bij tijdens de oversteek te kunnen zien waar ze de voeten moeten zetten. Om de oversteek te kunnen maken kunnen ze dus met twee personen heen, maar moet er eentje weer terug met de zaklamp.

Vermoeid en gewond
Tijdens de tocht zijn een aantal gevangen vermoeid en gewend geraakt. Hierdoor kunnen ze niet even snel de tocht over de handbrug maken. De eerste gevangene doet er 1 minuut over om aan de overkant te komen, de tweede 2 minuten, de derde 5 minuten en de laatste 10 minuten. Als twee personen een oversteek maken passen ze zich aan de snelheid van de langzaamste. Dus als bijvoorbeeld de gevangene van 1 minuut samen met die van 5 minuten de hangbrug oversteekt, doen ze er samen 5 minuten over.

De vraag is natuurlijk: wat is de snelste tijd dat ze met zijn vieren aan de overkant kunnen komen?

Als je na wat puzzelen op 19 minuten uitkomt, dan heb ik slecht nieuws voor je. Het kan sneller!

Het goede antwoord kan je hier vinden.

Geen opmerkingen: