18 december 2009

Beste spot van de 2000's

AdweekMedia heeft een verkiezing van de beste commercial van de 2000's. Er is een versie van spots die tijdens de Superbowl zijn uitgezonden en spots die niet tijdens de Superbowl zijn uitgezonden.

Mijn favoriet is winnaar in de laatste categorie. Carousel van Philips.




Van deze commercial bestaat ook een 'making off.'

16 december 2009

Inspiratie voor 2010

Soms is het lekker om jezelf te laten inspireren. Ik ga vaak een paar uur mijn favoriete blogs lezen (volgens mijn Bloglines staan er nog 13.585 items klaar voor mij om te lezen) en dan krijg ik weer zelf ideeën.

Seth Godin heeft met een groot aantal andere bloggers een gratis e-book samengesteld met inspiratiemateriaal voor jou. Voor de kerstdagen en daarna. Korte stukjes, mooie boodschappen en prettige opmaak.

Haal dit mooie e-book What matters Now nu gratis op.

14 december 2009

Die telefoons van tegenwoordig

Al vaker heb ik dit soort heerlijke filmpjes laten zien, over geweldige telefoontoestellen. Deze is weer prachtig uitgevoerd, de Xphone:



Kijk ook nog eens naar de super Iphone van Conan O''Brien en de Sumsing Turbo 3000Xi van Jensen.

10 december 2009

Beloningen werken niet

Een prima presentatie van Daniel Pink uit de goeden schatkamer van Presentaties die Ted heet. Het zet de ideeën van motivatie en gebruik van incentives op zijn kop. Misschien leuke input voor alle banken in de wereld met hun overspannen bonusbeleid


09 december 2009

Ruilen mag

Een mevrouw koopt een ring van 100 euro in een juwelierswinkel.

De volgende dag komt ze terug en ruilt de ring voor een exemplaar van 200 euro.

Ze loopt de winkel uit en de verkoopster roept haar: "Hey, die ring is 100 euro duurder, u moet nog 100 euro bijbetalen!"

"Hoezo?" roept de mevrouw. "Ik heb je gisteren 100 euro betaald en heb je net een ring ter waarde van 100 euro gegeven."

En ze verlaat de winkel, de verkoopster met stomheid geslagen achterlatend.

08 december 2009

Innovatie in je zakelijke model

Als muziekindustrie hot shot heb je jarenlang van de vette marges kunnen leven van opbrengsten van obsceen dure CD's. Die tijden liggen natuurlijk al lang in het verre verleden. Maar van innovatie in de muziekindustrie is bij de grote jongens nog weinig te merken. Dus tijd voor Business model innovation. Bekijk de onderstaande uitstekende presentatie hoe het ook kan:



Via.

07 december 2009

Iedere dag, ieder moment

De sterrenregen van Michelin is vorige week weer geland in Nederland. Alle topkoks van klassetenten in Nederland zaten met zweethandjes te wachten totdat de nieuwe gids uit zou komen. Zou het gebuffel van het afgelopen jaar tot een of meerdere sterren leiden?

Ik vind dit mooi. Om een ster te verdienen moet je als ambitieuze kok elke dag scherp zijn en een topprestatie leveren. Ook op die regenachtige dinsdagavond, als je toevallig migraine hebt en toch een verrassingsmenu tot in de puntjes moet prepareren met je team. Zelfs als er slechts enkele gasten zijn. Altijd.

Want iedere dag kan er een recensent van Michelin in je restaurant zitten. Iedere dag hangt een goede of slechte beoordeling als een Damocles-zwaard boven je.

Maar daar doe je het niet voor. Iedere gast is namelijk een recensent. Iedere gang voor iedere gast moet iedere dag perfect zijn, als je de ambitie hebt een sterrentent te willen zijn. Hoor ik hier een parallel met ons verkoopvak?

Stel dat er jaarlijks een Michelingids voor verkopers zou verschijnen. Dat iedere verkoper minstens een keer per jaar een recensent tegenover zich heeft, die beoordeeld of jij als verkoper een of meer sterren verdient. En dat je inkomen en reputatie mede hier vanaf hangt. Hoe zou je dan in je werk zitten?

Net als een ambitieuze topkok, moet een topverkoper uit iedere contactmoment het maximale halen. Niet om een goede beoordeling te krijgen, maar uit een intrinsieke motivatie iedere commerciële actie tot perfectie te willen kneden.

Klanten eten graag in toptenten, omdat de chef en zijn team die toppresentatie iedere dag leveren. Met welke verkoper zouden jouw klanten het liefste zaken doen?

02 december 2009

De bloemist als briljante marketeer

Hoe kan je de eigen bloemenzaak onder de aandacht brengen? Natuurlijk kan je een advertentie plaatsen in een krant, maar wat levert dat op? Heel veel, als je een slimme advertentie plaatst.

De bekende bloemist Max Schling plaatste in de New York Times een advertentie, waarvan de tekst geheel in steno was geschreven. Omdat een hoop zakenmensen erg nieuwsgierig waren naar wat er stond, lieten velen de advertentie vertalen door hun secretaresse.

En wat stond er? Wel, het volgende:

"The love of flowers is really the best teacher of how to grow and understand them."

De advertentie was dus eigenlijk gericht op de secretaresses van alle zakenmensen, dat ze aan Bloemist Max Schling moesten denken als hun baas bloemen wilde laten bezorgen bij hun vrouw.

Een verbluffend staaltje gerichte marketing.

Deze anekdote is opgetekend door Max zelf in zijn boek Everyman's Garden in 1935.


Bron