20 november 2009

Waarnemen gebeurt niet met je ogen

Het is een vreemd verschijnsel. Als salescoach met een sales professional aan tafel bij klanten meeluisteren. Na zo'n gesprek van pak 'm beet anderhalf uur, hebben we allebei een totaal verschillende indruk van het gesprek. We hebben vaak andere zaken gehoord. Tot twee keer toe heb ik meegemaakt dat de sales professional echt dacht een concrete opdracht te hebben gekregen, terwijl ik toch duidelijk iets anders had gehoord. De klant stuurde de verkoper het bos in met een vage toezegging van het niveau "klinkt allemaal goed, vat deze punten nog even samen in de vorm van een offerte, dan komen we er vast wel uit." Klinkt goed natuurlijk, hoopgevend zelfs, maar een concrete opdracht is het niet.

Waarnemen en interpreteren zijn verschillende dingen. Vandaar dat de presentatie van Beau Lotto op TED me erg aansprak. Ik ben een groot fan van optische illusies, omdat het voortdurend aantoont dat onze ogen en hersenen ons voor te gek houden. We zien en horen dingen anders dan ze zijn.

De TEDx conferentie in Amsterdam is trouwens vandaag ook begonnen. Erg jammer dat ik het wegens een eerdere afspraak moet missen. Gelukkig zijn de presentaties allemaal later keurig weer terug te zien op de site.

Geen opmerkingen: