22 januari 2009

Vertel een verhaal over eikels niet als een ...

Verhalen vertellen is een kunst. Een moeilijke kunst, maar eenmaal in de vingers een krachtig middel voor iedere commerciële professional. Je kan met een goed gebracht verhaal mensen meenemen in jouw beelden, ze aan lachen maken, ontroeren, overtuigen, zaken verduidelijken.

Maar er is een keerzijde. Verhalen verkeerd vertellen geeft het tegenovergestelde effect. Als je de fout in gaat met woordkeus, verhaallijn, intonatie, of met een punch-line met een verkeerde timing is ga je nat.

Een voorbeeld hiervan is een verhaaltje verteld door Geert Schaaij bij Business Class van Harry Mens. De plat pratende financiële adviseur was vorig jaar al eens te zien bij De wereld Draait Door met een erg flauw grapje wat hij vertelde bij Harry mens. Nu opnieuw, met een verhaal over eikels. Ik heb een impressie op You Tube gezet (uit de DWDD van 19 januari jl.)
Waarom het eikels verhaal me meteen opviel, was omdat ik het zelf heb geschreven. Beter gezegd, vrij vertaald uit het Engels. Op 3 november heb ik het op dit blog gezet en ook een aantal keer doorverteld. Verhalen verkeerd vertellen is geen kunst. Bedankt Geert voor de les.

Geen opmerkingen: