30 januari 2009

Sneak preview: verkoopvragen generator

Vragen zijn het belangrijkste gereedschap voor een commerciële professional. Vragen zijn de multi-tool, die op ontelbare wijzen kan worden ingezet. Informatie verzamelen, belangstelling tonen, terugkoppelen dat je de ander hebt begrepen, het onderzoeken van de vraag en de behoeften, verdiepen van de problematiek achter de behoefte, de opdracht binnen halen, netwerken blootleggen. Het begint allemaal met het stellen van goede vragen.

Het goed formuleren van effectieve vragen is voor wel commerciële juniors echter niet eenvoudig. Het kost over het algemeen veel training, oefening en bijsturing om je vragen op scherp te krijgen en effectief in te zetten.

Voor deze groep en iedereen die zijn eigen vragen op scherp wil krijgen, heb ik een stukje gereedschap gemaakt: De verkoopvragen generator.

De generator verzint elke keer een nieuwe vraag, die je in een verkoopgesprek aan je klant kan stellen. Het meest effectief zijn deze vragen in de beginfase van het verkoopproces om de klant te stimuleren te vertellen over zijn of haar eigen zakelijke omgeving.

Het is nog een Beta versie, dus is er nog werk nodig om de kwaliteit (en vooral de grammatica) verder te verfijnen.
Beschouw het dus als een sneak preview. Commentaar, tips en ideeën zijn uiteraard van harte welkom.

Geen opmerkingen: