06 januari 2009

De topverkopers van Kelder

Het gaat gebeuren. Vanaf morgen (7 januari) begin het programma "Topverkopers", gepresenteerd door Jort Kelder.

Voor het gemak, wat kreten uit het
persbericht:

"Jort Kelder gaat op zoek naar de beste verkoper van Nederland. In een spannende competitie gaan tien verkopers met elkaar de strijd aan om te bewijzen dat zij het beste zijn in hun vak. Per aflevering krijgen zij een of meerdere verkoopopdrachten. Degene met de hoogste omzet wint de opdracht. Elke aflevering valt er een verkoper af. In de finale-uitzending van 4 maart strijden drie overgebleven verkopers met elkaar. De winnaar krijgt exclusieve coaching aangeboden van een ervaren topondernemer."

Eindelijk een programma wat ons vak centraal gaat stellen. Echt ons vak laten zien vanuit een professioneel, modern karakter.

Forget it. Het zal weer alle vooroordelen tegen ons verkoopvak bevestigen. Sluwe trucs, list en bedrog, praatjesmakerij, ego-verpisserij, you name it.


Als 'verkoopexpert' is
Egbert Hennen van stal gehaald. De eerste indruk na het kijken van wat filmpjes is dat hij een flambojante makelaar-ondernemer is, met vlotte babbel en dikke auto.
Kelder zal wel weer relativerende woorden spreken en tegengas geven aan deze onroerend goed kletsmajoor. Maar ja. Veel zal het wel niet worden. Klanten moet je natuurlijk omver lullen, liegen mag natuurlijk, want domme mensen mag je uitbuiten. En de grootste bek komt het verst. Yep, dit zijn mijn treurige verwachtingen.

Ik hoop echt dat het meevalt. En ik zal ook wel een aantal keer kijken. Om me te ergeren misschien, maar ook om iedereen die het programma heeft gezien een ander beeld te kunnen geven van ons prachtige vak.

Morgenavond begint het allemaal.
20.30 uur - Nederland 3


Ik heb het voorproefje op Youtube gezet:

6 opmerkingen:

Anoniem zei

voorstukje Pauw&Witteman, gisteren. Minuut 25:48 tot 26:48.
Meer dan genoeg !
"het zijn boefjes"(die verkopers)...

Anoniem zei

Hoi Harro,

Ik lees vaak je blogs en dacht van op deze ga ik eens reageren.

Het programma is net te zien geweest en ik heb me toch een aantal keren echt moeten ergeren aan bepaalde mensen die van alles "te" zijn.

Een paar van deze mensen kunnen ze echt niet aanpassen aan diegene waarmee ze communiceren. Het valt ook op dat bijna geen van deze kandidaten echte verkopers zijn ( Dus die het als professie hebben).

Na het programma te hebben gezien lijkt het mij een programma die 10 totaal verschillende mensen in een programma hebben gedauwd en waarbij wordt aangenomen dat iedereen maar kan verkopen als ze een grote mond hebben, ADHD.

Echte verkopers weten wel beter en weten dat ze om goed te kunnen verkopen niet veel moeten praten maar juist ook veel moeten luisteren.

Ik zal dit programma wel volgen, maar dit is alleen omdat ik het leuk vind om te kijken hoe deze mensen zich voor schut zetten. Ik had eerlijk gezegd gehoopt dat ze het vak "verkoper" in een beter dag licht zouden plaatsen. Dat zal waarschijnlijk niet gebeuren als je hoort dat sommige mensen liegen toegestaan vinden.

Wat vind jij er van Harro ?

Harro zei

Hi Sebatiaan,

Bedankt voor je mooie recatie. Ik heb gisteren niet de gelegenheid gehad het programma te kijken (die verkooptrainers werken veel te hard) maar ik zal zsm dit nog doen en mijn mening geven

bedankt,

harro

Anoniem zei

Het vak verkopen laat zo geen goede indruk achter. Er zit er ook niet 1 bij die ik zou aannemen als verkoper. Overigens, de enige goede klantgerichte openingszin die ik gehoord heb was die van de later weggestuurde dame.

En Hennen, hoe goed hij ook presteert, is helemaal een drama. Dat is duidelijk geen verkooptrainer en snapt al helemaal niet wat AIDA is.

Anoniem zei

@ Henk-jan,

Die vrouw die ze hadden weggestuurd vond ik nou ook geen goede verkoopster, zeker geen topverkoopster.

Ze deed zich een beetje voor als een heks naar mijn mening maar goed.

Ik heb een beetje research gedaan, naar die Egbert Hennen en hij komt er niet echt genadig van af op internet.

Hij heeft zich vaak op youtube gezet, met zijn wat forse hoofd en geeft dan enthausiaste positieve verkooptips, die weer helemaal te niet worden gedaan door zijn eigendunk.

Ik vind het jammer dat ze niet echt 10 mensen hebben uitgezocht die werkelijk weten hoe ze moeten verkopen en hier ook al jaren ervaring in hebben en dat je van deze mensen dan nog wat kan leren.

Naar mijn mening zie ik 10 ( Nu nog maar 9 ) potentiele strijders om een titel als "topverkoper", maar nog zou ik de winnaar van dit programma aannemen als verkoper. Misschien die Dion, die was flink aan het lezen in die verkoop boeken dus hij heeft wel de drive om een goede te worden.

Ik hoop snel jou reactie te lezen op deze blog Harro.

Anoniem zei

Nog even trouwens een punt over Egbert Hennen.

Hij heeft zich in de quote 500 proberen te liegen door zich veel rijker voor te doen als dat hij was. Dus spreekt die kerel dus ook niet de waarheid.

Waar Henk-Jan het trouwens ook al over had, is dat hij totaal niet weet waar AIDA nou eigenlijk over gaat. Hij heeft iets gehoord en probeert er populair mee te doen, maar kan nooit concreet voorbeelden geven van hoe het wel moet.

Als hij zo'n goede topverkoper zou zijn, dan zou hij nu ook al miljonair zijn, maar dat is hij dus niet. Zelfs Jort K. is rijker dan die gast.