01 november 2007

Lekker improviseren

Wat is er lekkerder dan tijdens een presentatie er flink op los te improviseren. Gewoon een aantal steekwoorden op een briefje en de rest komt wel vanzelf. Ik ben een groot fan van presentaties die losjes en ontspannen worden gegeven. Maar ik heb geleerd dat het allermoeilijkste van presenteren is om het er makkelijk uit te laten zien. En om het er makkelijk uit te kunnen laten zien moet je enorm veel tijd in je voorbereiding stoppen.

Een kleine maand geleden gaf de nieuwe leider van de Britste conservatieven, David Cameron, een presentatie voor zijn eigen partij. Een dik uur lang een presentatie vol rust, (beschaafde) humor en goede timing. En dat allemaal uit zijn hoofd. Geen lappen tekst op een katheder, nee slechts een klein spiekblaadje op een stoel naast hem, wat hij overigens niet heeft gebruikt. Het zag er allemaal erg makkelijk uit. Maar hoeveel tientallen uren voorbereiding zal hij hiervoor hebben geĆÆnvesteerd?

Goed kunnen improviseren is bij presenteren voor weinigen weggelegd. Het is vaak een excuus om je slecht voor te bereiden. Alleen als je volkomen tekstvast bent, is improviseren een optie wat mij betreft.

Geen opmerkingen: