01 juni 2007

Let me entertain you: gas, water en elektriciteit

Als klein kind heb ik mezelf stukgebeten op het volgende raadsel. Uren lang briefjes vol tekenen met lijntjes om deze puzzel proberen op te lossen. Wat mij betreft ook uitstekend vermaak voor een klant of collega tijdens een saai congres of zakenreis. Het is mooie opgave om de creativiteit te prikkelen en originele oplossingen te bedenken.

De vraag: er zijn drie huizen die allemaal moeten worden aangesloten op het water, gas en elektriciteitsnet. Trek een lijn vanaf elk huis naar de drie aansluitingen, zonder dat de lijnen elkaar kruisen en zodat alle huizen zijn aangesloten op het gas, water en elektriciteitsnet.



Tegenwoordig hoef je natuurlijk niet meer met pen en papier te werken, maar kun je het gewoon als flashspelletje lekker proberen. Zonder vals te spelen is er geen oplossing te vinden. Voor de wiskundige uitleg hierover check hier. Maar originele oplossingen zijn er wel genoeg. Bijvoorbeeld dit filmpje laat zien hoe je kan winnen met het flashspelletje. Je kan ook het papier verbuigen en gaan werken in drie dimensies. Die oplossing zal ik nog niet verklappen. Die mag je zelf uitzoeken.

Geen opmerkingen: