15 maart 2007

Let me entertain you: het rekenwonder

Dit is een aardige truc die laat zien dat jij razendsnel kan rekenen en voorspellende krachten hebt. Leuk om een klant te vermaken of een saaie vergadering op te fleuren.

Vraag je klant(en) een getal van zes willekeurige cijfers op een stukje papier of bijvoorbeeld een bierviltje te schrijven. Op dat moment pak je een eigen stukje papier en jij schrijft er een getal op, zonder dat je dit laat zien aan de ander(en). Dan vraag je of ze een ander getal van zes cijfers onder het eerste willen schrijven. Daarna schrijf jij er een getal van zes cijfers onder. Dit herhaalt zich nog 1 keer, de ander schrijft een vierde reeks van zes willekeurige cijfers op en jij schrijft een vijfde reeks eronder. Op dat moment vraag je de ander de getallen op te tellen. En uiteraard komt dit getal precies overeen met jouw getal wat jij reeds had voorspeld en eerder had opgeschreven. Hoe werkt deze truc?

Stel dat het eerste getal wat de klant opschrijft is 6-2-4-8-1-5. Dat wordt het uiteindelijke antwoord 2-6-2-4-8-1-3. Je moet er dus een "2" voor zetten en van het totaal "2"aftrekken.

Ok, hoe nu verder. Stel de tweede rij die men opschijft is 4-3-3-8-1-9. Dat moet jij als derde reeks deze steeds aanvullen tot negen. dus jouw reeks wordt 5-6-6-1-8-0. Dit herhaal je nog een keer. Dus als de klant opschrijft als vierde reeks 2-5-5-1-0-1, vul jij weer aan tot negen, dus 7-4-4-8-9-8. Onder elkaar ziet dat dan als volgt eruit.

De methodiek (een 2 ervoor en 2 aftrekken van het totaal) werkt altijd. 1x oefenen en je bent een rekenwonder.

Geen opmerkingen: