05 januari 2010

Doordenken met een appel en een ei

Noordland en Zuidland hebben ruzie gekregen, toen Noordland heeft verklaard dat een Zuidland-Euro nog slechts 90 cent waard is ten opzichte van de Noordland-Euro. Als reactie daarop verklaarde Zuidland dat de Noordland-Euro ook nog maar 90 cent waard is in Zuidland.

Ik woon in het Centraalland, gelegen tussen Noord- en Zuidland. Ik ga naar Noordland naar een winkel en koop een appel, die 10 cent kost. Ik betaal met een Noordland-Euro en krijg als wisselgeld een Zuidland-Euro.

Dan steek ik de grens over en bezoek een winkel in Zuidland, waar ik een ei koop, die ook 10 cent kost. Hier betaal ik met Zuidland-Euro en krijg een Noordland-Euro als wisselgeld.

Als ik thuis kom heb ik een appel en een ei, die mij klaarblijkelijk niets hebben gekost. En de winkeliers in Noord- en Zuidland hebben beide 10 cent verdiend.

Wie heeft er betaald voor de Appel en het ei?


Bron

1 opmerking:

Anoniem zei

Typisch verkopersraadseltje
alleen maar denken over verkopen en niet op de achtergrond kijken wat je bezit waard is . Waarschijnlijk zijn de winkeliers in Noord en Zuidland waarschijnlijk allebei autoverkopers!!
Die denken namelijk ook dat je alles voor niks weg kunt geven en dan ook nog je bedrijf overeind houd. :-)

Oplossing : de verkopers hebben inderdaad een dubbeltje verdiend aan deze transactie echter hun hele vorraad vreemde valuta was daarvoor met 10 % gedevalueerd

Das pech Appel en ei weg