07 oktober 2008

Alles over de kredietcrisis

Dit weekend de bestseller van Willem Middelkoop gelezen: Als de dollar valt. En ik heb toch wat minder geslapen. Op een messcherpe manier ontleed Middelkoop aan de hand van 103 vragen hoe de financiële wereld in elkaar steekt.

En dat is geen prettig plaatje. Een wereld geregeerd voor centrale bankiers en commerciële banken die uit het niets grote hoeveelheden nieuw geld creëren en dit in de markt pompen. Om het systeem aan de praat te houden. De krach van de 1987, de Azië-crisis en de internet-zeepbel zijn niets vergeleken met de kredietbel waar we met zijn allen vrolijk op leven.

Niet voor niets is van Middelkoop steeds vaker in praatprogramma's (P&W, DWDD) om zijn mening te geven over de kredietcrisis en een mogelijk recessie die om de hoek staat. Het nationaliseren van banken noemt hij al letterlijk in zijn boek, wat nu bij Fortis een feit is geworden.

Iedereen die toe is om zijn roze economische bril af te zetten zou dit boek moet lezen. Voor degene die liever kijkt, in plaats van leest, kan je hier een uur lang kijken naar een interview met Middelkoop door Theodor Holman.


Enige troost: als je niet al te veel spaargeld hebt, vallen de gevolgen van de kredietcrisis wel mee. Miljonairs moeten zich achter de oren krabben.

Geen opmerkingen: