12 september 2008

Op een podium met een microfoon

Op het geweldige blog Presentation Zen kwam ik een mooie posting tegen over wat je kan leren van stand-up comedians. Ik zal een aantal punten uit deze posting voor jullie samenvatten.

Net als grappenmakers die een zaal met mensen aan het lachen proberen te brengen met alleen een microfoon en een stapel grappen, moet je als commercieel presentator ook iets laten gebeuren op een podium. Daarbij is podiumangst misschien wel het grootste obstakel tussen iets goeds voorbereiden en iets moois presenteren.

Neem de opmerking van Amerikaanse comedian Jerry Seinfeld, uit zijn programma 'I'm Telling You for the Last Time' als voorbeeld:

“According to most studies, people's number one fear is public speaking. Number two is death. Death is number two. Does that sound right? This means to the average person, if you go to a funeral, you're better off in the casket than doing the eulogy.”

De documentaire Comedian uit 2002 gaat over het vak van stand-up comedian. We zien een nieuwkomer (Orny Adams) en gevierde grappenmaker (Seinfeld) in hun werk hoe ze een goed programma proberen te maken. Daarbij komen vele blunders en gemiste momenten pijnlijk in beeld. Vooral het feit dat zelfs na vele jaren ervaring ze nog steeds niet comfortabel op het podium staan.

In de onderstaande presentatie zijn een aantal mooie quotes uit deze documentaire samengevat.


Quotes & Lessons from "Comedian"
View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: comedy garr)


De hele documentaire Comedian is zeer de moeite waard en een goede leerschool voor iedereen die wel eens op een podium om voor een groep een presentatie moet houden.Het optreden van Seinfeld bij David Letterman is in de documentaire zelf niet te zien, maar uiteraard wel op YouTube.


Geen opmerkingen: