05 maart 2008

May Eye Introduus Mieself

Taalgrappen. Ze zijn er in alle soorten en maten. Maar de knullige toevalligheden zijn vaak de leukste. Zo ook het onderstaande verhaal. Opgetekend uit eerste hand.

Een hardwerkende ondernemer die samen met zijn vrouw een goedlopend bedrijf runt is bezig om de bakens te verzetten. Ze hebben het plan opgevat om een productlijn uit de Verenigde Staten op te nemen in het assortiment. De eerste contacten zijn tot stand gekomen op een beurs, waar het Amerikaanse bedrijf een stand had, op zoek naar vertegenwoordigingen in Europa.

Er was meteen een klik op zakelijk vlak, alleen merkte de Hollandse ondernemer dat zijn woordenschat en taalvaardigheid van de Engelse taal ver onder de maat was. Met handen en voetenwerk voerde hij het gesprek op de beurs. Gelukkig was er een zakelijke kennis aanwezig om te helpen en enig vertaalwerk te verrichten.

Enige weken later was de grote dag aangebroken. De International salesmanager van het Amerikaanse bedrijf kwam op bezoek. Contracten tekenen en plannen maken. De Hollandse ondernemer was bloednerveus. Hij had de weken ervoor taallessen genomen en iedere avond geoefend. Immers, een goede eerste indruk maken, kan je maar een keer. Het beste pak van stal gehaald, schoenen gepoetst en nagels geknipt. Ook zijn vrouw was gespannen. Nieuw kapsel, hapjes besteld, showroom een facelift, the works.

Met een vertraging van twee uur stapte eindelijk de hoge gast uit een taxi op het parkeerterrein voor het gespiegelde pand. Een kleine man loopt kordaat naar de ingang, gevolgd door twee van zijn collega's. Het uitgestoken hand loopt de Amerikaanse Sales Manager af op de ondernemer en zijn vrouw.

De ondernemer schraapt zijn keel en in zijn beste Engels stelt hij zichzelf voor: "May Eye Introduus Mieself, Mi name is Dick and dis is Willy." De Amerikaan is aan de grond genageld en zijn gezicht schiet van kleur. Dezelfde kleur als het gezicht van de ondernemer als ik hem later vertel was er is gebeurd.

En ja, die contracten werden getekend. Zaken zijn zaken, ook al is het met Hollanders met een gek gevoel voor humor.

Geen opmerkingen: