Let me entertain you: de veiling van 20 euro
Dit is een duivelse truc, die werkt als je een groep mensen (minimaal een man of 5) wil vermaken en in de val wil laten lopen. En dus ook leuk ter entertainment van een groep klanten.
De Regels
Vertel dat je een veiling wil houden voor een biljet van 20 Euro en de bieding begint bij 10 Eurocent. De enige regels zijn dat de hoogste bieder de veiling wint en dat jij het bod van de twee hoogste bieders ontvangt, zodra de veiling eindigt. Daarnaast mogen de bieders tijdens de veiling niet overleggen met elkaar.
Rustige start
Begin rustig de veiling door te vragen wie er bereid is 10 Eurocent te bieden om de 20 Euro te winnen. Dat is vrijwel nooit een probleem, en anders moet je de mensen wat opjutten. Langzaam zullen een aantal mensen tegen elkaar op bieden met lage bedragen. 10, 20, 30, 50 Eurocent vliegt snel over tafel. Rond een Euro of twee zal het langzamer gaan, maar dan ontstaan er een probleem.
Als de nummer 1 en 2 bijvoorbeeld op € 2,50 en € 2,00 staan met hun biedingen zal de nummer 2 graag door willen gaan met bieden, anders is hij gewoon zijn geld kwijt. En hoe meer ze doorgaan met bieden, hoe sterker ze zich committeren. Want tot aan een bod van 20 Euro ben je als hoogste bieder uit de kosten en maak je winst. Maar de nummer twee niet.
Koude oorlog
Er ontstaat een wapenwedloop. Stoppen kan niet meer (dan ben je als nummer 2 je geld kwijt). Zelfs als de hoogste bieder uiteindelijk 20 Euro bied (en dus break-even draait) zal de nummer twee meer willen bieden dan dat. Liever een klein verlies dan mijn hoge bod moeten betalen en er niks voor terugkrijgen, denkt men dan.
Dit is in essentie hoe het spelletje werkt. En natuurlijk kan het mis gaan als veilingmeester. Er bied bijvoorbeeld maar 1 persoon een duppie en niemand wil gaan overbieden. Of nummer 2 haakt af bij een bod van 1 Euro en neemt gewoon zijn verlies. Ik heb dat zelf nog niet meegemaakt. Maar goed, dan ben je zelf 20 Euro kwijt, min een duppie. Dat hoort bij dit spel. Vanaf twee biedingen van boven de 10 Euro ben jij zelf als veilingmeester uit de kosten.
Bij klanten speel je eerst het spelletje heel hard en later geef je alles weer terug. Of je moet wraak willen nemen op die prijsverlaging die ze hebben bedongen eerder die dag bij jou.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten