15 november 2007

Entertaining stories you: hoe ruim je een walvis op?

Deze anekdote heb ik een aantal jaren geleden een keer gehoord, maar ik ben er sinds kort achtergekomen dat het beeldmateriaal op internet is te vinden. Een grappig verhaal, wat het goed doet tijdens borrels en businessreisjes.

In de buurt van het kustplaatsje Florence in de staat Oregon in de Verenigde Staten spoelt in 1970 een 14 meter, acht ton zware walvis aan. Omdat er sinds jaren geen walvis was aangespoeld, wist niemand een elegante manier te bedenken om het beest op te ruimen. Het beest kon niet worden begraven of verbrand, dus kwam men op het lumineuze idee om het beest op te blazen met dynamiet.

Men gebruikte 20 kisten dynamiet (zo'n 500 kg) omdat men dacht dat zo'n grote hoeveelheid het beest totaal zou verpulveren. De kleine overgebleven restjes zouden de meeuwen wel opeten.

Wat er volgde na de knal werd op camera vastgelegd door een ploeg van KATU channel 2. Het aanvankelijke gejuich en gejoel van de omstanders na de eerste knal werd al snel geschreeuw en paniek. Grote stukken walvis vielen als dodelijke projectielen in het rond. Ook de cameraman ontsnapte niet aan de stukken. Een groot stuk vis raakte een auto, die een paar honderd meter verderop geparkeerd stond. De auto werd later total loss verklaard. Ernstige gewonden vielen er gelukkig niet, alhoewel iedereen onder een dikke stinke laag walvis werd bedekt.

Het hele verhaal is in de onderstaande reportage nog eens rustig na te kijken. De moraal van dit verhaal? Never blow up a dead whale?Geen opmerkingen: