12 oktober 2007

Let me entertain you: ijsberen, wakken en pinguïns

Dit is een aardig raadsel om een groepje klanten of collega's te vermaken. Het enige wat je nodig hebt zijn een aantal dobbelstenen, minimaal drie stuks.

Je laat iemand met de dobbelstenen gooien en legt de stenen voor je neer. Dan vertel je aan iedereen hoeveel beren en wakken je ziet. De bedoeling is dat iedereen moet gaan raden bij de volgende worp hoeveel beren en wakken daar zijn te zien.


Bijvoorbeeld de volgende combinatie is gegooid:Dan zeg je: ik zie 14 beren en 1 wak.

Bij de tweede worp:


Dan zeg je: ik zie 12 beren en twee wakken. Kun je raden hoeveel beren en wakken je ziet na de volgende worp?


Als je moe bent met puzzelen kan je hier de oplossing vinden. We gaat het wat moeilijker maken. Bij de eerste worp zijn naast 14 beren en 1 wak ook 6 pinguïns te zien. Bij de tweede worp zijn er ook 7 pinguïns te zien. Hoeveel pinguïns kan je zien bij worp drie? De oplossing kan je hier vinden.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Let me entertain you!
Ik vond op pharos, site voor hoogbegaafden, voor kinderen een variatie op dit thema.
Inderdaad, de 1e werd vrij makkelijk opgelost op de manier zoals u hem beschrijft, maar lukt het ook u om de 2e en 3e variatie op te lossen?
Ik ben benieuwd:
http://blake.prohosting.com/pharosfl/jongkind.htm
Succes,
Joke

Harro zei

Ik ga mijn tanden er op stuk bijten ..

bedankt voor je reactie
harro

Anoniem zei

Als je even googeld op dit spel, zie je dat er over het algemeen vanuit wordt gegaan dat ijsberen alleen om wakken zitten. Een vijf is dus vier beren en een wak, maar een zes is niets.

Gerard van Reekum zei

precies! Geen wakken, geen beren...

Boutros zei

Als je over een pool vliegt is alles wit. Daar zijn dan wel wakken te zien. In wakken zitten vissen die door pinguïns worden gegeten. En dan heb je nog de ijsberen die pinguïns eten. IJsberen zijn echter wit en zie je dus niet in de sneeuw. Ze zijn er echter wel! En als er geen wak is, is er dus ook geen beest te vinden....
Bij een worp met drie dobbelstenen moet je dus het aantal wakken, vissen, pinguins en ijsberen zien te raden!