22 september 2007

Off-topic weekend: Derren Brown

Een van mijn grote helden op dit moment is Derren Brown. Een illusionist die een veelvoud van psychologische trucs, koud lezen, suggestie en linguistische misleiding gebruikt om zijn doelen te bereiken. Hij heeft een erg goed geheugen en heeft veel showmaster talent. En hij spreekt ongeveer in hetzelfde tempo als ik zelf spreek, als ik er geen controle op hou. Hij heeft televisieprogramma's en theatershows gemaakt. Soms legt hij zijn kunsten uit, maar zoals hij zelf zegt: "Ik ben vaak oneerlijk in mijn technieken, maar altijd eerlijk over mijn oneerlijkheid." Ik heb een paar van zijn meest opmerkelijke stunts voor jullie uitgezocht. Te beginnen met het ontmaskeren van leugenaars. Hij gebruikt hiervoor een groep Amerikaanse autoverkopers.Ook een stuk waarin hij voorspeld wat een stel reclamemakers voor campagne gaan ontwikkelen is opzienbarend. Hij verslaat 9 grootmeesters met schaken met een oude truc, laat mensen met NLP-technieken bepalen wat voor cadeau ze moeten kiezen en hij speelt een potje Russische roulette. Daarnaast is hij ook een uitgesproken scepticus van het paranormale. Hij ontmaskert mediums, toont het Barnum effect aan bij Astrologie en doet voodoo-achtige zaken met New Age volgelingen. Er is teveel op op te noemen. Kijk eens op YouTube en laat je verbazen door zijn kunsten.

2 opmerkingen:

Ger Heling zei

Harro,

Lekkere vrienden...! :-)

Misschien ken je de scene op de renbaan waarin hij waardeloze gokbiljetten verzilvert of de scene waarin hij een ring van 4300 dollar afrekent met blanco papier..?

En weet je? IEDEREEN kan het leren, iedereen dus... zoals ook iedereen zich er tegen kan wapenen maar je begrijpt wie zich bekwaamt en wie het slachtoffer wordt.

Ik heb er zelf eens over geschreven omdat het een TA-kant van NLP is waar 20% van de ervaren verkopers onbewust al gebruik van maakt, onbewust heeft leren interpreteren en reageren. Vraag is of het verstandig is iedereen daar bewust van te maken.

Derren Brown is overigens nog meer een hypnotiseur dan observator maar wat 'ie doet stemt tot denken...

Groet!

Ger

Harro zei

Ja ja, die renbaan episode is ook erg de moeite waard.

Ik weet dat iedereen het in meer of mindere mate kan leren, maar ik raad aan of dit alleen te doen om dit gedrag bij anderen te herkennen. Het zelf toepassen van manipulatieve technieken raad ik elke verkoper af.

groet
harro