27 juli 2007

Entertaining stories: de zeehonden na een oilieramp

Ik heb de afgelopen weken al een aantal ideeen aan de hand gedaan om etentjes of lange reizen met saaie klanten of collega's door te komen. De komende weken zal ik een aantal leuke anekdotes en verhalen in deze rubriek met jullie delen. Een aantal verhalen zijn mezelf overkomen, een aantal heb ik uit tweede hand en anderen heb ik opgedoken tijdens zwerftochten op het internet. Ik heb niet alle verhalen kunnen controleren of ze werkelijk zo zijn gebeurd. Maar bij mooie verhalen is dat niet het belangrijkste.

Het eerste verhaal gaat over de nasleep van de ramp met olietanker Exxon Valdez. Hierbij kwam een enorme hoeveelheid olie terecht in beschermde natuurgebieden in Alaska. Naast vogels en vissen werden ook een grote groep zeehonden getroffen. Een aantal werden gered door een locale natuurorganisatie, zeg maar de Lenie 't Hart van Alaska. De dieren werden schoongemaakt van de olie, gevoed en vertroeteld. Hierbij werden kosten nog moeite gespaard.

Nadat de dieren weer voldoende waren aangesterkt en de olievervuiling in hun leefgebied was opgeruimd, werd besloten om de dieren weer vrij te laten. Om extra publiciteit te krijgen werd hierbij een speciaal feest georganiseerd, waarbij pers en publiek waren uitgenodigd. Er waren lovende woorden voor de dierenactivisten en de $80.000,- die men had uitgegeven per dier waren het absoluut waard geweest. Velen toeschouwers zagen hoe twee zeehouden werden vrij gelaten. Na wat onwennig op het strand te hebben gezeten kozen ze het ruime sop kozen en zwommen richting open zee. Nog geen minuut later zag het toegestroomde publiek hoe de twee zeehonden door orka's werden gepakt en opgegeten.

Geen opmerkingen: