22 maart 2007

Let me entertain you: de breinbreker van Willem Ruis

Het volgende dilemma heb ik tientallen malen verteld en is telkens het voer voor lange discussies over kansberekening. Perfect om eens te gebruiken tijdens een avondje op stap met een klant.

Het dilemma: Je staat in de finale van een spelshow. Je wordt meegenomen naar een wand met drie gesloten deuren. Achter één van de deuren staat een prachtige auto, achter de andere twee deuren staat niets (of een bosje geraniums). Quizmaster Willem Ruis vraagt je voor een van de deuren te gaan staan. Om de spanning op te voeren, opent de quizmaster, die weet achter welke deur de auto staat, een van de twee overgebleven deuren waarachter niets staat. Vervolgens geeft Willem jou de mogelijkheid om over te lopen (te switchen) naar de andere dichte deur. Wat doe je: verander je van keus of blijf je staan?

De oplossing is simpelweg dat wisselen je kansen op een prijs twee keer zo groot maakt. De oplossing is dus niet dat de kans 50% / 50% is en dat het dus niks uitmaakt. Op deze pagina van Kennislink staat een uitgebreide uitleg van de oplossing. En als je het dan nog steeds niet geloofd kan je hier een java applet vinden om het 100 keer te proberen en je door statistieken te laten overtuigen. Geloof je het dan nog steeds niet, dan kom ik je het persoonlijk uitleggen, als jij de koffie betaald.

Geen opmerkingen: