05 maart 2007

1586 schapen

Een herder hoedt zijn kudde schapen op een veld als hij een nieuwe blinkende BMW in een stofwolk ziet naderen. De bestuurder, een stoere jonge accountmanager, elegant gekleed in een pak van Versace, schoenen van Gucci, een bril van Ray Ban en een stropdas van Yves Saint Laurent, stopt en leunt uit het raam: "Wat zou je ervan vinden om precies te weten hoeveel schapen je hebt?"

"Ga je ze allemaal voor me tellen dan?" vraagt de herder.

"Nee, nee, ik heb een zeer geavanceerd systeem, waardoor je ze niet zelf hoeft te tellen, zal ik het eens demonstreren?"

"Ik geloof er niks van" zegt de herder.

“Nou goed, dan houden we een kleine weddenschap. Als ik jou precies vertel hoeveel schapen je hebt, krijg ik er dan eentje van je?”, vraagt hij aan de herder. De herder kijkt de man aan en zegt: “Oke, waarom niet”.

De man trekt onmiddellijk zijn laptop van Dell op schoot en verbindt deze met zijn mobieltje van Nokia. Hij maakt verbinding met Internet, surft naar een website van NASA en selecteert een navigatiesysteem om zijn exacte positie te bepalen. Hij stuurt vervolgens de data naar een andere satelliet van NASA, die het hele gebied scant en hem een ultrascherpe foto stuurt. Hij combineert deze gegevens met data van Google earth. De man opent Adobe Photoshop en stuurt de foto naar een laboratorium in Hamburg dat hem na enkele seconden een e-mail stuurt op zijn Palm Pilot met de bevestiging dat de foto is bewerkt en opgeslagen. Via een ODBC connectie maakt hij verbinding met een MS-SQL database en in een sheet van Excel met honderden ingewikkelde formules laadt hij alle data via de e-mail van zijn Blackberry. Na enkele minuten genereert het programma een antwoord van 150 pagina's in kleur en de yup drukt deze af op zijn mini HP laserjet. Hij kijkt de herder aan en zegt: "Je hebt exact 1586 schapen."

"Dat klopt", zegt de herder. "Zoek maar een schaap uit." De man stapt uit, zoekt een dier uit en doet hem in zijn achterbak.

Dan zegt de herder: "Hé, als ik jouw beroep raad, geef je me dan het dier terug?"

De man denkt even na en zegt. "Oke, waarom niet."

De herder zegt: "Je bent een verkoper."

"Ongelooflijk", zegt de man. "Hoe weet je dat?"

"Da's niet zo moeilijk", zegt de herder. "Je verschijnt terwijl niemand daarom gevraagd heeft. Je stelt een vraag waar niemand op zit te wachten, gebruikt veel te dure gadgets, bent veel te patserig gekleed en je wilt betaald worden voor een antwoord, terwijl ik dat antwoord al lang weet en .....je begrijpt geen flikker van mijn werk.

Dus geef terug die hond!"

Dit verhaal is in allerlei varianten terug te vinden op Internet, de oorspronkelijk bron is me onbekend.

Geen opmerkingen: