25 november 2009

Perfecte harmonie

Toyota is de groene autofabrikant, met de Prius al jaren als grote verkoophit. Gelukkig is het nieuwste design een stuk frisser dan de eerste Prius-versies.

Ook de onderstaande commercial van Toyota is lekker fris.



Op mijn micro-blog staan nog meer leuke commercials en ander geinig spul.

23 november 2009

De bron van creativiteit volgens Cleese

John Cleese is de laatste jaren actief als management- en creativiteitsgoeroe. Hij heeft natuurlijk veel films, boeken en trainingsvideo's op zijn naam staan (wie heeft niet ooit een Cleese-film gezien tijdens een training) maar zijn presentaties vind ik altijd erg de moeite waard. Droge humor en een scherpe boodschap gaan fijn samen.

De volgende presentatie is opgenomen tijdens het Creativity World forum in Belgie, en gaat over de oorsprong van creatieve ideeën.


20 november 2009

Waarnemen gebeurt niet met je ogen

Het is een vreemd verschijnsel. Als salescoach met een sales professional aan tafel bij klanten meeluisteren. Na zo'n gesprek van pak 'm beet anderhalf uur, hebben we allebei een totaal verschillende indruk van het gesprek. We hebben vaak andere zaken gehoord. Tot twee keer toe heb ik meegemaakt dat de sales professional echt dacht een concrete opdracht te hebben gekregen, terwijl ik toch duidelijk iets anders had gehoord. De klant stuurde de verkoper het bos in met een vage toezegging van het niveau "klinkt allemaal goed, vat deze punten nog even samen in de vorm van een offerte, dan komen we er vast wel uit." Klinkt goed natuurlijk, hoopgevend zelfs, maar een concrete opdracht is het niet.

Waarnemen en interpreteren zijn verschillende dingen. Vandaar dat de presentatie van Beau Lotto op TED me erg aansprak. Ik ben een groot fan van optische illusies, omdat het voortdurend aantoont dat onze ogen en hersenen ons voor te gek houden. We zien en horen dingen anders dan ze zijn.





De TEDx conferentie in Amsterdam is trouwens vandaag ook begonnen. Erg jammer dat ik het wegens een eerdere afspraak moet missen. Gelukkig zijn de presentaties allemaal later keurig weer terug te zien op de site.

Leer hoe je niks moet zeggen van JP

Je hebt van die klanten die nooit een antwoord geven. Ze vertellen een hoop, maar zeggen eigenlijk niks. Het zijn meesters in het ontwijken van vragen.

Om de psychologie van hun communicatie te ontrafelen is het goed om naar de grootste ontwijker van antwoorden te kijken: onze MP, JP.

In De Pers heeft een prima artikel gestaan van Dirk Jacob Nieuwboer over het arsenaal aan uitvluchten en smoezen van onze MP om niets te zeggen. Verplichte kost.

18 november 2009

Aso? Wat nou Aso

Zo, ik ben terug van een lange break op dit blog. Mijn eerste vrije werkdag sinds 13 maanden. Dus niks recessie. Dank je, het gaat goed.

De grote stapel vaktijdschriften, die de afgelopen maanden een onzinnige hoogte heeft bereikt, begint sinds vandaag weer te slinken. Het is lekker om weer creatieve input te krijgen en ook om me weer gezellig te ergeren.

Laat ik een voorbeeld van de laatste categorie geven. Het commentaar van Astrid Pummel in de Adformatie van 12 november met als titel "Aso pitch". (hier online te vinden, tweede item)

Mijn irritatie zit in het volgende zinnetje: "De lijst geeft van vraag 1 a,b,c t/m vraag 7 a,b,c, blijk van een totaal gebrek aan voorkennis of zelfs maar de suggestie dat de potentiële nieuwe opdrachtgever zich verdiept heeft in de bureaus die hij op zijn longlist heeft gezet, en bovenal van een onwaarschijnlijk gebrek aan respect voor de geadresseerden."

Blijkbaar is het in de reclamewereld niet de gewoonte dat leveranciers zich verdiepen in klanten, maar dat klanten zich dienen te verdiepen in hun leveranciers. Erger nog, dat een brief van een potentiële klant met als aanhef "Geachte heer, mevrouw" als asociaal te bestempelen valt.

Mag ik even de heren en dames wakker schudden, die hun creatieve talenten inzetten om een nieuwe rookworst, snellere auto of die zoveelste verzekering aan de man helpen brengen? Wees blij dat er leveranciers zijn die je benaderen voor een potentiële klus. Stop met klagen over 'pitch perikelen'. Gooi die misplaatste arrogantie van je af, dat leveranciers geen beleefd briefje aan je mogen sturen zonder zich uitvoerig in jullie bureau te verdiepen. Weet je wat onbewustasociaal is? Potentiële klanten afzeiken en ondertussen gillen over de recessie. Foei.

Het eerste wat me te binnen schoot na het leven van het stukje van Astrid was: Multilul: creative advertising media & communication consultants agency. De geniale persiflage van Jiskefet op de reclamewereld. (kijk hier voor fragmenten).